Koken voor zomerkamp 2022

Als de groep in Nepal zit zorgen de thuisblijvers voor de voorbereidingen van het kamp, dat is inmiddels een traditie geworden. Dus op vrijdag 29 juli zijn we begonnen en heeft de eerste groep het hoofdbestanddeel klaargemaakt van één van onze avondmaaltijden. Aangezien we veel jongere jeugd hadden, kozen we voor het maken van de macaroni saus. Dat betekent veel snijwerk van de groente: onder andere verschillende paprika’s, champignons, uien, wortelen en courgette.

Om 10.00 uur was de groep compleet en zijn we begonnen met de uien. Dat leverde al spontaan heel wat tranen op. De sfeer was al meteen goed, de jeugd kent elkaar al heel wat jaren en ze verheugen zich enorm om elkaar weer te zien. Het was een gezellige boel. Maud en Marleen stonden achter de kookpotten. Alle groente werd in kleine stukjes gesneden en apart gebakken. Dan blijf je de smaak beter proeven. Om 13.00 uur was de saus ver klaar en van deze maaltijd kunnen dan op kamp zo’n 75 kinderen, jongeren en volwassenen genieten.

Tussendoor hebben de snijders nog wat spelletjes gespeeld en we hebben natuurlijk ook samen geluncht, want met zo’n grote klus ben je wel wat langer dan een uurtje bezig. Daarna werden de grote bakken snoep op tafel neergezet en mocht de jeugd maar liefst 75 zakjes vullen. Dit is ook een van de vaste dingen die op kamp terugkomt: voor iedereen een snoepzakje. In een rijtje achter elkaar was het lopende band werk en Emanuele heeft ze aan het einde van het straatje één voor één dichtgemaakt.

Op donderdag 4 augustus was het tijd voor de tweede kookdag. Die dag stond de bereiding van ‘pilaf’ op het programma. Dat is een heerlijk kiprecept, dat Ine ooit geïntroduceerd heeft en we er sindsdien in gehouden hebben. Ook dit recept betekent veel snijwerk: uien, gekleurde paprika’s, wortelen, perziken en natuurlijk de kip die in kleine stukjes wordt gesneden. Aangezien er ook veel andersgelovigen meegaan op kamp, bestaan de recepten altijd uit rundergehakt of kip, zodat iedereen mee kan eten. De kip, net als het gehakt, komt van slagerij Vergossen, waar ze een mooi prijsje voor ons gemaakt hebben. En daar waren we natuurlijk blij mee!

Deze donderdag hadden we oudere jeugd als ploeg aan tafel. Ook een trouw koorlid, Margret, die ieder jaar ook wel een keer van de partij is als er gesneden moet worden, was er bij. Bij de opstart hadden we een technisch probleem. Wat ook geprobeerd werd, ze kregen de extra kookplaat niet aan de gang. Hij gaf de hele tijd een “error” aan en niemand begreep wat er mis ging. Marieke stelde toen iets heel eenvoudigs voor en zei: “zet er eens een pan op”. En ja hoor, dat bleek het probleem te zijn. Alleen als er een pan op stond, kon de kookplaat zijn werk doen en ging hij aan. Marleen was blij dat het opgelost was en ging gauw aan de slag. De resterende porties pilaf werden gemaakt en in de bakken verdeeld, waarin we de sauzen invriezen, zodat deze op de juiste kampdag alleen nog ontdooid hoeven te worden en de koks in de twee keukens zich verder bezig kunnen houden met het bereiden van alle andere elementen van de maaltijd, zoals de rijst of pasta, de sla en bieten, etc. Dagelijks voor 75 personen eten op tafel te zetten is een hoop werk en vraagt om goede organisatie.

Na het snijden van de groentes heeft de donderdaggroep meer dan 30 kilo appels geschild en in stukjes gesneden. Dat was nodig als voorbereiding voor het koken van de zelfgemaakte appelmoes. Dat is iets wat heel veel kinderen heerlijk vinden, dus dat is ieder jaar ook bij onze maaltijden ingeprogrammeerd. Marleen had in de ochtend al veel foto’s gemaakt, van iedereen die druk bezig was met zijn eigen snij-taak. Maar toen Marieke in de middag nog wat foto’s wilde maken, kwam ze erachter dat het fotokaartje nog thuis lag en dat Marleen dus met een leeg toestel gefotografeerd had en niets was vastgelegd. Gelukkig moesten we nog perziken snijden en heeft de jeugd zich bij elkaar geraapt om ook deze taak nog aan te pakken. En zo hebben we gelukkig aan het einde van die dag ook van deze groep nog wat foto’s kunnen maken. Helaas was Margret al naar huis, maar voor haar was dit geen probleem. Ze had een fijne dag gehad en was heel blij dat ze had kunnen helpen.

Op maandag 8 augustus was het alweer de laatste kookdag. Deze dag was het tijd voor de hete kip van tante Ineke. De volgorde van de maaltijden is ieder jaar hetzelfde en jullie hebben wel gezien dat er meer dingen zijn die we ieder jaar laten terugkomen. Bijvoorbeeld: placemats maken, ballon schieten, het knutselwerkje dat vormgegeven wordt naar ieders eigen inzicht en gekoppeld is aan het kampthema en natuurlijk de liedjes. Hete kip is ook zo’n vast programma onderdeel: ieder jaar staat dit op de eerste kampdag op het menu. Dit gerecht is echt overheerlijk en iedereen verheugt zich er van tevoren al op. Voor de hete kip moesten er een aantal kilo uien gesneden worden in halve ringen, dus iedereen was in een mum van de tijd met zakdoekjes in de weer om de ogen te drogen. Ine en Marleen hebben ondertussen 9 kilo kip in kleine stukjes gesneden. Maud begon alvast te bakken, omdat dat in porties gebeurt, vraagt dat namelijk best veel tijd. De kip en de uien worden apart gebakken. We geven jullie een tipje mee: Maud doet wat maggi en zout op de uien zodat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Nadat alles gebakken was, werd de saus gemaakt en daarna voor iedere diepvriesbak een aantal porties afgemeten. Ine moest de hoeveelheid lepels tellen en het was een hele toer om de tel niet kwijt te raken. Na de werkzaamheden voor Inekes hete kip heeft de jeugd nog spelletjes gespeeld en hebben we samen gezellig geluncht. Na de lunch heeft deze groep met z’n allen de tweede portie appelmoes alvast klaargemaakt.

Na drie fijne dagen hebben we nu drie maaltijden voor het kamp klaar. Het zijn vooral gezellige dagen, omdat iedereen elkaar weer ontmoet. Maar ook omdat de jeugd zo op een gezellige en speelse manier kan leren en oefenen hoe je bepaalde groentes moet snijden. Over een paar dagen is het zover en gaan we weer voor een week op kamp. Velen verheugen zich er alweer een aantal weken op, want het is heel speciaal om als één groot gezin een week met elkaar op kamp te zijn en samen op te trekken. Dit jaar zal de jongste deelnemer, die met zijn mama meekomt naar het kamp, 2 jaar zijn en de oudste deelneemster is 70+. Dat zijn vier generaties en kun je dus met een gerust hart een familiekamp noemen! Ook van het zomerkamp zullen we weer iedere dag een verslag op deze website plaatsen, dus als je ons wil volgen, meld je dan aan voor de mailing, die we iedere keer uitsturen als er een nieuwe blog op onze website verschijnt. Of houd gewoon onze website goed in de gaten.

1 gedachte over “Koken voor zomerkamp 2022”

  1. Ongelooflijk wat de leiding allemaal voor elkaar krijgt met de jongere generatie .Jullie zijn een sterk team.
    Het roept bij mij herinneringen op aan de tijd van TOEN bij de gidsen ,als wij en week met de fiets op kamp gingen vol gepakt. Wij sjorden kooktafels ,daarvoor gingen wij op zoek naar stevige stammen hout die op maat gemaakt moesten worden en staken plaggen grassoden etc. en een plezier dat we hadden en een verantwoordelijkheidsgevoel, want er mocht niets mis gaan. !

Reacties zijn gesloten.