Filmcursus

Er is geen betere dag dan vandaag, 11 november, de feestdag van Sint Martinus, om dit bericht te plaatsen. Wie verder leest, komt er al gauw achter waarom…
Een tijdje geleden werden wij, tijdens het proces voor onze statutenwijziging, door onze notaris in contact gebracht met de Stichting Axideo (axideo.nl). De betreffende notaris had heel sterk het idee dat hij ons en de initiatiefnemer van deze stichting aan elkaar moest voorstellen, omdat hij dacht dat wij in de toekomst iets voor hem zouden kunnen betekenen. De man, Wim Brinkmans genaamd, is namelijk al op leeftijd en had nog altijd geen geschikte opvolger gevonden om zijn levenswerk over te nemen. De stichting waarvan hij de voorzitter is, stelt zich als doel om mensen, die bijvoorbeeld om gezondheidsredenen niet meer in staat zijn om naar de kerk te gaan, toch te blijven betrekken bij de kerk. Zij doet dit middels filmopnames van Evangelielezingen en preken, waar deze mensen naar kunnen kijken. Om te onderzoeken of wij dit werk in de toekomst zouden kunnen overnemen, vroegen wij voor het begin van het coronatijdperk eerst binnen onze eigen gelederen of er mensen waren die interesse hadden in het volgen van een driedaagse filmcursus. Zo zouden zij in de praktijk kunnen gaan ervaren of het semiprofessioneel filmen bij hen zou passen en misschien zelfs wel op hun lijf geschreven was. Op deze vraag reageerde een groepje van negen mensen en toen het enigszins mogelijk was, gezien het coronavirus, werden deze cursusdagen ingepland. Alle negen waren ze, ook na anderhalf jaar uitstel vanwege corona beperkingen, nog bereid om mee te doen.

Tijdens drie bijeenkomsten werd aandacht besteed aan het instellen van de camera, het maken van opnames met twee camera’s en het monteren van filmbeelden. Tijdens de eerste bijeenkomst waren de oh’s en ah’s dan ook niet van de lucht. De ‘speeltjes’ werden één voor één getoond en stukje bij beetje leerden we hierdoor al veel belangrijke termen kennen, denk aan: witbalans, uitsnede, kleurinstellingen, standplaats, zoominstellingen, enzovoorts. Tegen het einde van de eerste bijeenkomst jeukten onze handen en mochten wij zelf de camera’s ter hand nemen en werden al snel meerdere knopjes ingeduwd en uitgeprobeerd. Zo waren de eerste proefbeelden al snel een feit en vloog de eerste dag om en dat voorspelde veel goeds.

Om de tweede bijeenkomst voor te bereiden, kregen we huiswerk mee naar huis. We maakten twee groepen door middel van het lot en schreven aan de hand van een verhaal een klein script om te filmen. Nou, die opdracht was wel aan ons besteed. We vonden het leuk om er samen, met vereende krachten, iets van te maken en kozen er daarom voor om niet zomaar iets te gaan filmen. We wilden iets neerzetten dat Marieke ook in de school kon gaan gebruiken tijdens de catecheselessen. Daarom werd het verhaal van Sint Martinus eerst omgeschreven naar het jaarthema van dit jaar: ‘Een andere kijk op de wereld’ en haalden we daarnaast ons eigen, welbekende liedje van Sint Martinus uit de kast om verder uit te werken. Op de dag zelf werden Marieke, Vivian en Valerie ingevlogen om mee te helpen. Zij brachten de verkleedkleren mee die we nodig hadden; denk aan de helm, het zwaard, de rode mantel en natuurlijk niet te vergeten het paard van Sint Maarten. Opnieuw trokken we lootjes en zo werden de rollen verdeeld. Dit voorwerk bleek voldoende om echt kennis te kunnen maken met het filmen met twee camera’s.

We begonnen met het op de film zetten van het verhaal van St. Martinus. Terwijl met de ene camera een totaalbeeld werd opgenomen, werd de tweede camera gebruikt als volgcamera om zo close-up beelden te kunnen maken. We hadden heel veel plezier samen en bovenal was het heel leerzaam en leuk om in de praktijk aan de slag te gaan. Maar bovenal kwamen we er achter dat het nog een hele kunst bleek te zijn om op beeld te krijgen wat we precies wilden!

Na de lunch gingen we verder met het filmen van het liedje, nadat we ook nog snel een dansje in elkaar hadden gedraaid. Over dit onderdeel hadden we van te voren iets minder goed over nagedacht, maar gelukkig boden de verkleedkleren wederom uitkomst en kreeg ook dit onderdeel nog wat extra body. Zodoende dat ook de tweede groep kon oefenen met het filmen met twee camera’s. Uiteindelijk filmden we dit onderdeel zo vaak dat Fons, de workshopleider, net buiten beeld mee stond te dansen en aan het eind van de rit het liedje kon dromen.

Nu hebben jullie natuurlijk veel foto’s gezien, terwijl we het hebben over filmbeelden. We snappen dan ook dat jullie nieuwsgierig zullen zijn naar het eindresultaat, maar daar hebben ook wij even op moeten wachten. De derde bijeenkomst was namelijk pas de bijeenkomst waarin we uitleg kregen over het monteren van beelden die gemaakt zijn met twee camera’s. Monteren betekent dat je van losse beelden één film maakt door de beelden, in dit geval digitaal, achter elkaar te ‘plakken’. Dit klonk ons ontzettend ingewikkeld in de oren, als het ging om beelden die door twee verschillende camera’s gemaakt waren, maar bleek uiteindelijk minder moeilijk dan we voordien gedacht hadden. We leerden gebruik te maken van een overzichtelijk software programma, waardoor we binnen een aantal uur twee filmpjes af hadden, die we graag met jullie willen delen. Wij zijn in ieder geval trots op het eindresultaat van deze driedaagse filmcursus, die met veel liefde en zorg was voorbereid door de workshopleider. Op inspirerende wijze heeft Fons Strijbosch (http://fonsstrijbosch.nl) ons meegenomen in de wereld van het filmen en hebben we unaniem besloten dat we allemaal ons steentje bij willen dragen aan het mooie werk dat meneer Brinkmans ooit begonnen is. De vertegenwoordigers van beide stichtingen zullen samen met de betrokken notaris gaan bekijken hoe we dit verder kunnen vormgeven. We zullen dus nog zien wat de toekomst, op dit vlak, voor ons in petto heeft! Eén ding is zeker: wij hebben er zin in en kijken er naar uit om onze plaats achter de camera in te nemen.

2 gedachten over “Filmcursus”

Reacties zijn gesloten.