Lourdes 2013 Dag 3 (Zondag)

Vanmorgen stonden we vroeg op, want om half 7 zaten we al aan het ontbijt. Daarna ging elk groepje een eigen kant op. Er ging een groepje naar elke afdeling; een naar de clan, een naar de brancardiers en twee naar verschillende zorghotels. Hieronder doen drie groepjes verslag van hun dag.

Groep 1 (Fleur, Gijs en Remi)

Na het ontbijt op de vroege ochtend begaven wij ons naar het accueil. Daar voorzagen we alle bewoners van koffie en thee en brachten hen vervolgens naar de grot waar de mis zou plaats vinden. Ondanks de regen was de mis erg mooi en hebben de pelgrims ervan genoten.

Lourdes 2013 Jeugdkring Lourdes 2013 Jeugdkring

Na de mis werd er een groepsfoto gemaakt van alle pelgrims die meegingen op deze bedevaart. Bij terugkomst in het accueil kregen de bewoners een kopje thee of koffie aangeboden. Doordat er voor ons niet heel veel te doen was zijn we samen aan tafel geschoven bij de andere pelgrims. Openhartig deelden zijn hun verhalen, die zowel ontroerend als vreugdevol waren. Als snel werden we weer aan hetwerk gezet, door de tafel klaar te maken voor het middagmaal. Ieder van ons werd verantwoordelijk voor het opscheppen van het eten voor één tafel. Gijs kreeg een tafel toegewezen die ‘moeilijk’ was, aldus de medewerkers van de maaltijdvoorziening. Aan de tafel van Fleur zat een 93-jarige zuster die veel te vertellen had, tot ergenis van sommige tafelgenoten. Deze zuster begon direct te zingen wanneer je haar aansprak, dit hadden we ook al gemerkt bij de rondleiding. De pelgrims aan de tafel van Remi waren erg behulpzaam en zorgden onderling voor elkaar. De kip met frietjes zorgden ervoor dat wij al watertandend de pelgrims van eten voorzagen. Toen wij gingen eten, kregen wij tot ons grote geluk óok frietjes met kip voorgeschoteld. Na de maaltijd hadden we even wat tijd voor ons zelf, maar daarna gingen we weer mensen in rolstoelen begeleiden tijdens de kruisweg. Dat was erg leuk omdat de mensen heel dankbaar zijn voor de hulp die we bieden.

Lourdes 2013 Jeugdkring Lourdes 2013 Jeugdkring

Na de kruisweg zijn we met de hele groep in ons hotel gaan eten. Erg lekker eten, vooral het toetje (volgens Gijs). ’s Avonds vond er een lichtprocessie plaats voor iedereen die mee wilde. Gijs mocht het Maria beeld meehelpen dragen samen met Wim. Remi droeg een kaars, waarmee zij de route afbakende. Fleur bracht de 93-jarige zuster in haar rolstoel naar het plein, waar de zuster vervolgens iedereen vertelde dat zij ooit opgesloten gezeten had in een kathedraal, wat zorgde voor erg komische situaties.

Lourdes 2013 Jeugdkring Lourdes 2013 Jeugdkring Lourdes 2013 Jeugdkring

Het was mooi om al die lichtjes bij elkaar te zien en de liederen en de gebeden in vele talen te mogen horen. Moe maar voldaan brachten we de pelgrims aan het eind weer terug naar het acceuil. Morgen gaan we weer vroeg uit de veren om mee te gaan helpen in het zorghotel Padoue! Tot morgen! 

Groep 2 (Wim, Myrthe en Janneke)

Wij stonden vandaag ingedeeld bij de brancardiers. We beseften tijdens het ontbijt pas dat we al moesten vertrekken, want om 7 uur was een ochtendmis voor de brancardiers waar wij aanwezig moesten zijn. Vijf minuten, een half croissantje en een hektische wandeling later zaten we precies op tijd in de mis. Hierna was er koffie voor ons en de broederschap en gingen we de mensen van het Accueil (de meest zieke pelgrims) naar de grot brengen voor een viering. Door de door ons gecreëerde overbezetting – meer brancardiers dan zieken – was er niet veel werk voor ons.

Lourdes 2013 Jeugdkring Lourdes 2013 Jeugdkring

Na de regenachtige viering, geleid door de bisschop moesten de mensen ook weer terug. Na een kop koffie/thee in het Accueil was er gelegenheid tot een stadswandeling. We gingen met twee van de pelgrims en iemand van de zorg mee de drukke straatjes in. We hebben een gezellige tijd gehad en kwamen met tevreden gasten en tassen vol souvenirs in het hotel terug. We keerden met de brancardiers terug naar ons hotel voor een 3-gangen lunch met friet en kip.

Lourdes 2013 Jeugdkring Lourdes 2013 Jeugdkring

Om 3 uur gingen we de pelgrims weer halen, dit maal voor de kruisweg. Ieder van ons ontfermde zich over een pelgrim en duwde deze langs de staties. We vonden het een mooie kruisweg en de diaken vertelde bij elke statie iets moois.

Lourdes 2013 Jeugdkring

Na het avondeten gingen wij ons klaar maken voor de lichtprocessie. Ieder van ons ging weer een pelgrim ophalen die mee wilden gaan met de processie. Alle kaarsjes waren aan en we konden vertrekken. De processie werd begeleid door mooie muziek afgewisseld met gebeden in alle talen. Toen werd het donker, iedereen hield zijn kaarsje omhoog en zong het ave  Maria. Dit heeft een grote indruk op ons gemaakt.

Groep 4

In alle vroegte vloog iedereen een eigen richting op. Wij, Noëlle, Maud en Cyriel gingen naar het zorghotel. Daar zitten mensen die wel voor zichzelf kunnen zorgen, maar toch bij sommige activiteiten hulp nodig hebben. Na een hartelijk ontvangst van de vrijwilligers hebben wij een kleine rondleiding door het hotel gehad. Vervolgens hebben wij geholpen om de mensen naar de grot te brengen, om daar een regenachtige H. Mis te vieren. Eenmaal teruggekomen in het hotel hebben we een praatje met de mensen gemaakt.Rond 12:00 zijn we met de mensen gaan lunchen. Een uur later zijn we met een groepje vrijwilligers naar de vespers in het slotklooster van de zusters karmelietessen gegaan. Na het mooie gezang van deze jonge zusters zijn we, om deze bijzondere ervaring te verwerken, een kop koffie gaan drinken.

Lourdes 2013 JeugdkringHierna was het tijd voor de groepsfoto, waarna we met zijn allen een kop koffie of thee gaan drinken. Terwijl het zonnetje eindelijk een beetje doorbrak, zijn we opgesplitst: Noëlle en Maud zijn met twee “jonge dames” op souvenirjacht gegaan, terwijl Cyriel hielp met het terugbrengen van de mensen naar het hotel. In onze vrije tijd hebben we de kitsch bewonderd en een ansichtkaart gekocht. Een verrukkelijk avondeten later zijn we onze laatste rit richting het zorghotel gaan maken. Van hieruit hebben we samen met de mensen deel genomen aan de lichtprocessie.

Lourdes 2013 Jeugdkring Lourdes 2013 Jeugdkring
Lourdes 2013 Jeugdkring Lourdes 2013 Jeugdkring

Na deze indrukwekkende gebeurtenis hebben we moe maar voldaan afscheid genomen van de lieve verpleegsters van het zorghotel. 

Nu kruipen we snel ons bedje in, zodat we morgen weer uitgeslapen aan de slag kunnen gaan.