Toewijding aan Maria, draagster van het Licht

De dag nadat we aan de geïnteresseerden van Chrisko het hele verhaal vertelden over het hele verloop van onze geschiedenis met Maria, draagster van het Licht tot nu toe, mochten we in Simpelveld een vormselviering opluisteren waar de hulpbisschop de vormheer zou zijn. Hij had toegezegd om na afloop van de kerkdienst ons nog een onderbouwing te geven over wat het kerkelijk gezien eigenlijk inhoudt om je aan Maria toe te wijden en je onder haar schutse te stellen. Na een inspirerende vormselviering, waar hij de vormelingen en de daarbij horende kerkgangers wist te raken en te enthousiasmeren, namen wij plaats vooraan in de kerkbanken. Daar gaf hij ons vanuit kerkelijk oogpunt bekeken wat meer informatie, zodat we niet alleen inhoudelijk, maar ook van de hoed en de rand op de hoogte werden gebracht.

Hij vertelde ons dat toewijden eigenlijk betekent dat we aan Maria vragen: “Spreid uw mantel over ons uit en bescherm ons!” We vragen om haar moederlijke zorg en geloven dat zij ons zal beschermen. Zij wil ons namelijk heel graag beschermen, maar dan moeten we ons natuurlijk wel een beetje aan de regels houden. We kunnen niet verwachten dat we wilde levens kunnen leiden, omdat Maria ons toch wel beschermt. Ze kan ons alleen beschermen als we oprecht proberen het goede te doen en luisteren naar haar oproep, die ze te Kana deed: “doet maar wat Hij u zeggen zal!”. Door onze toewijding zullen wij dus vragen om haar bescherming en tegelijkertijd zeggen we hiermee dat we bij haar horen. Eigenlijk vernieuwen we hiermee een beetje onze doopbeloften. Tijdens de doop werden we namelijk door onze ouders toevertrouwd aan God. En bij een katholiek huwelijk wordt vaak tot Maria gebeden, waarbij het huwelijk aan Maria toevertrouwd wordt en om haar bescherming gevraagd wordt. Nu zullen wij, op persoonlijke titel en als stichting, ons toevertrouwen aan Maria, draagster van het Licht. De hulpbisschop vertelde er nog bij dat hij zich heel goed kon voorstellen dat we dit wilden doen. Uit eigen ervaring had hij namelijk geleerd dat hij Maria wel eens ‘vergat’, waardoor er dan wat chaos in zijn leven ontstond. Lachend vertelde hij erbij, dat hij dan altijd zei “Oh ja, Maria, zou u mijn tijd en agenda willen bijhouden!?” en dat hij vervolgens vaak de mooiste ontmoetingen had en dat er rust ontstond in de drukte. Hoe mooi dus dat ook wij dit mogen gaan doen! Maria is een moeder en een moeder zorgt voor je. Een moeder schept het gezin, bindt mensen samen en zorgt voor gemeenschap. En is dat niet iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken in onze levens? Na deze mooie toelichting gingen we naar huis om ons klaar te maken voor de dag erna.

En zo vond op 2 februari 2025 het heugelijke feit van de toewijding plaats na de Eucharistieviering, die we met ons Chrisko koor opluisterden in de Koepelkerk in Maastricht. De hulpbisschop ging als priester voor in deze Mis en zou ook na afloop van deze viering het toewijden aan Maria, draagster van het Licht onder zijn hoede nemen. Dat maakte dat het een feestelijk gebeuren werd. We begonnen de Mis tot onze eigen verbazing met het lopen van een lichtprocessie door de kerk. Wij wisten dit niet, maar dit schijnt een oud gebruik te zijn dat bij de Maria Lichtmis hoorde en we zijn blij dat we dit gebruik hebben leren kennen, want het was erg toepasselijk vandaag! Terwijl we liepen, zongen we ons eigen liedje Vuur van Uw liefde en de woorden van het refrein pasten hier heel goed bij:

Ontsteek in ons het vuur van de liefde en geef ons de kracht om waar te zijn.
De liefde die ons wezen zal veranderen, zodat we meer op U zullen lijken.

Terwijl we zo liepen, probeerden we onze kaars brandend te houden en is dat niet precies wat ieder mens elke dag opnieuw dient te doen in het leven? Het is namelijk geen geringe levensopgave om in alle omstandigheden en wederwaardigheden die het leven ons zoal te bieden heeft, het licht dat bij onze geboorte ontstoken wordt, brandend te houden. Daar zijn we onszelf terdege van bewust en mede daarom zijn we ook zo blij dat we ons onder de schutse van Maria mogen stellen. Onze hemelse moeder Maria, draagster van het goddelijk Licht, kan en wil ons helpen het licht des levens brandend te houden, zodat ons licht niet voortijdig uitgaat en wij tijdens ons leven niet opgebrand raken voordat onze tijd gekomen is. De tekst van onderstaand liedje illustreert dit ons inziens en helpt ons te doen wat God van ons vraagt.

De vlam van Liefde wordt ontstoken in je hart,
aan ’t begin, ’t begin van ieders leven.
Er ontbrandt een vuur van Liefde, een vuur van Liefde,
dat jouw hart liefdevol en vurig maakt.
Het Levensvuur brandt en het licht begint te stralen,
je geeft licht en warmte aan de mensen om je heen.
Houd de vlam brandend, dag en nacht,
en zorg dat de vlam niet eerder opbrandt
en dat het Licht niet uit zal gaan.

Raak jij verduisterd, wordt het donker in je hart,
spreek en breng, breng alles aan het Licht.
Blijf dan in het Licht van Liefde, het Licht van Liefde,
zorg dat jij, jij geen donker pad inslaat.
Bewaak en bescherm hem, zorg dat de vlam van Liefde,
dat de vlam niet dooft, waardoor het koud wordt in je hart.
Houd de vlam brandend in je hart
en zorg dat het vuur niet dooft en uitgaat,
zodat jouw vuur voor altijd brandt.

En mocht het vuur toch onverhoopt zijn uitgegaan,
ga naar Hem en steek bij Hem je licht op.
Warm je aan de Bron van Liefde, de Bron van Liefde,
aan het vuur, bij de Bron van je bestaan.
Gods Geest inspireert, werkt aanstekelijk en maakt vurig.
Weet de Geest van God, die zet jouw hart in vuur en vlam.
Maak je klein, ga gauw naar Hem toe
en zeg: “Heer, ik heb spijt, kom mij te hulp,
steekt U mijn Levensvuur weer aan!

Al met al maakte het lopen van de processie al iets los in ons en waren we in de goede modus toen het grootste aantal van ons hun plaats innamen in het koor. Uit volle borst en met overgave zongen we de liedjes die speciaal waren uitgekozen voor de viering en luisterden we naar het Bijbelverhaal van Simeon en Hannah. Simeon, een rechtschapen en een vroom man, en Hannah, een profetes die biddend in de tempel verbleef. Beiden viel op deze gezegende, oude leeftijd een Godsontmoeting te beurt. In deze tijd zouden we wellicht zeggen dat beiden ‘oude van dagen’ in hun laatste levensfase verkeerden! En uitgerekend aan deze twee hoogbejaarde mensen openbaarde God zichzelf in de gedaante van Jezus. In blijde verwachting, of kunnen we beter zeggen afwachting, hadden zowel Simeon als Hannah hun hele leven geleefd. Ze hadden geloofd en gehoopt op de komst van de Verlosser, die in de Heilige Schrift werd voorzegt. Met de komst van Maria en Jozef en het kindje Jezus, die in de tempel aan God werd opgedragen, viel hun de eer te beurt om voor hun dood het heil te aanschouwen. Beiden mochten met eigen ogen de lang verwachte Messias aanschouwen, voordat zij de laatste levensadem uitbliezen en hun levenslicht uitging. Een hoopvolle gebeurtenis, die voor vele ouderen onder ons misschien aanstekelijk kan werken en hen kan bemoedigen dat de wijsheid met de jaren komt! Zowel Simeon en Hannah staan ons inziens symbool voor hetgeen dat de oude dag ouderen nog te brengen heeft, als zij daar voor open durven staan!

In de preek begon de hulpbisschop bij het Evangelie en ging in op de aanleiding voor het opdragen, ook wel toewijden, van Jezus in de tempel. Hij vertelde dat de herkomst van dit gebruik stamde van de tijd van Mozes, die de farao moest oproepen om het volk dat hij slaaf gemaakt had te laten gaan. Negen plagen kwamen er over de farao en Egypte, maar desondanks wilde de farao niet luisteren. De tiende plaag was nog veel erger dan de voorgaande: alle mannelijke eerstgeborenen werden gedood, alleen die van de Israëlieten niet en daarvoor moesten de Israëlieten het bloed van een lam boven hun deurpost smeren. Het gebruik van de opdracht in de tempel, die we bij Maria Lichtmis gedenken, is eigenlijk een herdenking van dat moment. Elke eerstgeborene moest binnen 40 dagen worden toegewijd om te danken dat het volk Israël destijds gespaard werd. Daarna werd de verbinding gemaakt met onze huidige tijd. Als katholieken dopen wij onze kinderen om ze aan God toe te wijden. En zoals dat vaak gebeurt, zei de hulpbisschop, komt er dan in de loop van de jaren weleens een nieuw gebruik bij, zoals de toewijding aan Maria, die door de heilige Grignion de Montfort werd gepromoot sinds 1843. De toewijding is een stap waarbij we ons onder Maria’s bescherming stellen. Mgr de Jong zag eens dat kinderen in Mexico de rozenkrans baden, staande onder de mantel van een beeld van Onze Lieve Vrouw van Guadeloupe. Zo mogen we dat voor ons zien, haar bescherming. Maar, zei hij, Maria kan je niet beschermen als je zelf uit de band springt. Ze is er wel om te helpen voorkomen dat je dat doet. Zoals we ons aan verkeersregels moeten houden, zo vraagt Maria ook dat je je aan de regel van God houdt, de belangrijkste: de Liefde. Maria, die ook wel Onze Lieve Vrouw van Smarten genoemd wordt, door alle smart die zij in haar leven met Jezus moest verduren, was hooggevoelig, speciaal voor wat niet liefde was. Zij ervaarde ook smart door alle zonden en noden van de mensen om haar heen. Als wij zoals Maria, draagster van het Licht willen zijn, worden ook wij hooggevoeliger, zei de hulpbisschop. Bijvoorbeeld voor de noden van mensen die we tegenkomen, voor mensen die een lichtje nodig hebben, om mensen te helpen in hun kracht te komen. Mensen mogen aan ons zien dat er iets anders is aan ons, dat we licht uitstralen! Het Licht mag dan meer opgaan in ons hoofd en ons hart!

Na deze Eucharistieviering trokken we, met degenen die dat wilden, naar de dagkapel die aangrenzend aan de kerk lag, en daar vond de toewijding van onze stichting aan Maria, draagster van het Licht plaats middels onderstaand gebed.

Toewijdingsgebed voor stichting Chrisko
Lieve Maria, draagster van het Licht, we vragen U: help ons ieder op onze eigen plaats, onze huizen te verlaten en op weg te gaan, om zo een nieuwe strijdmacht van Licht te kunnen formeren met U, onze hemelse moeder, die het Licht des levens draagt, als aanvoerder. U bent in staat om ons en alle mensen, die aan onze zorgen zijn toevertrouwd, te verlichten met het licht van Uw zoon Jezus. We zijn ons ervan bewust dat we het niet alleen kunnen en roepen U aan, draagster van het Licht. Wij hoeven alleen maar onze kostbare tijd te geven, op weg te gaan en U biddend om hulp te smeken, om zo samen een kring van licht te maken rond onze stichting, zodat U deze met Uw moederlijke liefde kunt beschermen tegen de duisternis die zich van alle kanten aan ons opdringt. Wij willen onze stichting, onze huwelijken, onze gezinnen, onze kinderen en alle mensen waartoe we ons gezonden weten, onder Uw schutse stellen. En bidden dat door Uw hulp het ware Licht kan gaan schijnen in ons hart, onze geest en ons geweten, zodat Christus Koning kan worden in ons leven, onze levenswijze meer en meer op Hem afgestemd zal raken en wij Zijn licht uitstralen naar de wereld om ons heen.
Amen

Hierna kon ook iedereen die zich daartoe geroepen voelde zich persoonlijk onder de schutse van Maria stellen door middel van het persoonlijke toewijdingsgebed:

Persoonlijk toewijdingsgebed aan Maria, draagster van het Licht
Lieve Maria, draagster van het Licht. Ik neem mijn toevlucht tot U en wil me vandaag officieel bekennen tot en toewijden aan U en via U aan Uw Zoon, die ook het Licht des levens wordt genoemd. Ik wil een Lichtdrager worden en onder Uw schutse op zoek gaan naar de plaatsen waar het Licht nog geboren mag worden in mijn eigen leven. Maria, help mij om in het Licht te leven en om alles wat nog in het donker zit aan het Licht te brengen, om zo meer en meer gelijkvormig te worden aan Gods beeld en gelijkenis, Uw Zoon Jezus Christus. Dat Zijn licht moge schijnen in mijn leven en aan het licht mag worden gebracht wat nog verborgen zit, zodat ik verlicht mag worden en Zijn licht mag uitstralen naar de wereld om mij heen.
Amen

Na afloop reden we naar het ontmoetingscentrum in Heer en daar stond de Limburgse koffie met vlaai al klaar. Tijdens een gezellig samenzijn vierden we daar het heugelijke feit en kregen we na de vlaai nog lekkere belegde broodjes, die we met smaak opsmikkelden. Hierna ging iedereen blij en voldaan huiswaarts. We zijn dankbaar dat we ons veilig mogen weten onder de liefdevolle zorg en aandacht van Maria, draagster van het Licht!

2 gedachten over “Toewijding aan Maria, draagster van het Licht”

    • Dag mevrouw Jansen,
      Bedankt voor uw vraag.
      Via een mail aan ons secretariaat of via het contactformulier https://www.stichtingchrisko.nl/contact/ kunt u de noveenkaarsen bestellen (en hier kunt u ook de gebedskaart van het Gebed om te worden als Maria, draagster van het Licht krijgen).
      Wij kijken dan of we ze bij u kunnen bezorgen of dat we deze eventueel voor u kunnen verzenden.
      Met hartelijke groeten,
      stichting Chrisko

Reacties zijn gesloten.