Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse dekenale vormelingendag plaats met als thema: “Kom de liefde op het spoor!”. Deze dag is een activiteit in de voorbereiding op weg naar het Heilig Vormsel. Met een enthousiaste groep jeugd, maar ook een hele groep oudere garde van Chrisko, wordt deze dag ieder jaar vorm gegeven en wordt alles klaargezet en voorbereid: van geluidsapparatuur tot inschrijvingen, van spelkaarten tot avondeten voor het team van de vormelingendag.
Zoals al vele jaren gebruikelijk is, pakken we tijdens deze vormelingendag het thema op veel verschillende manieren uit. Bij aankomst kreeg elke groep een eigen groepsnaam. Deze keer was dat een treinsoort. Denk aan de stoptreinen en de sneltreinen, maar ook de goederentreinen en sprinters waren van de partij! Als je je groepsgenoten had gevonden bij de trein die je had gekregen, kon je meteen aan de slag met het maken van een woordzoeker. De woorden van deze woordzoeker verwezen allemaal naar het thema. Als je alle woorden die er op stonden gevonden had, bleef uiteindelijk het volgende zinnetje over: ‘Help ons op het juiste spoor te komen, zodat ….’. Aan de groep werd gevraagd om gezamenlijk dit zinnetje af te maken als voorbede. Voor deze intentie werd op een later tijdstip gebeden, namelijk tijdens de gebedsviering waarmee de avond werd afgesloten. Er werden van alle ‘treinen’ groepsfoto’s gemaakt en toen werd het startsein geblazen en ging ieder naar het spel waar de groep de avond moest beginnen. Het spellencircuit stond helemaal in het teken van het thema en elk spel verwees daarom op de een of andere manier naar ‘het spoor’. Veel jeugdigen die met ons op Chrisko kamp zijn geweest, hadden eerder op de middag de aangereikte spellen naar eigen inzicht vormgegeven.
Net als voorgaande jaren doet het ons deugd om te zien hoe enthousiast zij te werk gaan. Veel van deze spellen hebben zij zelf gespeeld op de laatste familiedag en nu staan ze aan de andere kant van het spel en zijn zij de begeleiders die het spel begeleiden. Het is leuk om te zien hoeveel plezier beide partijen hebben, want je ziet zowel de begeleiders als de spelers met volle teugen genieten. Er wordt gerend, geslalomd, onder zeilen door gekropen, gepuzzeld, enzovoort. Er is voor elk wat wils.
In de kleine sportzaal kon iedereen op adem komen, omdat daar het muziekspel plaatsvond. Aan de hand van twee Chrisko liedjes, die eveneens aansluiten op het thema, probeerden we het betreffende thema ook nog eens onder de aandacht te brengen. We hopen dat alle vormelingen die op deze avond aanwezig waren zich ooit zullen herinneren, als ze in de trein zitten of op het perron staan, dat het Vormsel gelinkt werd aan het thema ‘spoor’.
Als de Heilige Geest zijn werk doet, zal dat zeker lukken en wie weet kent deze of gene het deuntje dan nog dat nu met momenten door de zaal klonk:
Stap in, stap uit, stap over, stap door,
houd de juiste tijd goed in het oog.
Stap in stap uit, stap over, stap door,
neem de levenstrein en volg het goede spoor.
Tijdens de pauze werden er versnaperingen en een flesje water uitgedeeld. Zo werd iedereen in de gelegenheid gesteld om even bij te komen en nieuwe energie op te doen. Sommige spellen vereisten nogal wat inspanning en hier en daar kwamen er zelfs zweetdruppeltjes tevoorschijn. Anderen waren juist tijdens de spellen niet erg druk, maar hadden tijd om een praatje te maken. Zij hadden het grootste aandeel geleverd vóór de start van de avond of waren ingezet om toezicht te houden.
Als winnaar kwamen uiteindelijk ‘de Intercity’s’ uit de bus. Glimmend van trots maakten ze samen een vreugdedansje. Maar zoals aan alles, kwam ook hier al snel een einde aan en was het tijd om op pad te gaan.
Onder ‘professionele’ verkeersbegeleiding, die zelfs voor dit korte tochtje een E-learning cursus hadden moeten volgen, gingen we in stoet naar de Laurentiuskerk. Deze kerk ligt maar een paar straten van de sporthal vandaan, maar om niets aan het toeval over te laten hebben we ons netjes aan de regels gehouden. En zo stonden even later vele oudere Chriskodianen in oranje hesjes met lichtgevende strepen en ‘lichtknotsen’ in hun hand langs de weg om de veiligheid te waarborgen. Zonder kleerscheuren kwam de hele groep aan in de kerk en daar werden ze opgewacht door kapelaan Blom en de bisschop. De bisschop was namelijk een kijkje komen nemen in de sporthal en zou ook bij de gebedsdienst aanwezig zijn. Ons ensemble Chrisko stond ook al startklaar en tijdens de dienst werden de liedjes, die de vormelingen bij het muziekspel hadden geleerd, samen gezongen met de vormelingen. Er werd niet alleen gezongen, maar er werden ook bijpassende gebaren en bewegingen gemaakt met handen en voeten. Onze oudere jeugd ging voor. Zij riepen de vormelingen op om mee te doen en daar werd gehoor aangegeven. De kapelaan verwees in zijn woordje ook naar het thema. Hij vertelde een voorbeeld van vroeger toen hij als jongetje met zijn oma een station te vroeg uit de trein gestapt was. Daarmee wilde hij de boodschap doorgeven dat je niet te vroeg ‘uit moet stappen’, maar soms echt moet volhouden en doorzetten, ook al vind je het niet leuk. Dit kunnen de vormelingen al tegenkomen als ze naar de middelbare school gaan. Dan zijn lessen misschien weleens saai, zei de kapelaan, maar toch moet je dan volhouden totdat je op het eindstation aangekomen bent.
Tenslotte vroeg de bisschop of iedereen het even helemaal stil wilde laten worden, zodat de Heilige Geest bij ons kon komen. En warempel, het werd ineens muisstil in de kerk en je kon zelfs een speld horen vallen als je wilde. Na de zegen werd de viering afgesloten en werden alle kinderen door de ouders weer opgehaald.Moe en voldaan ruimden wij als organisatoren van deze dag nog alle materialen op en trokken toen naar het Laurentiushome, want daar werden we al verwacht. De tafels waren gedekt en met een hapje en een drankje ontstond er een gezellig samenzijn. Doordat we met zovelen de handen in elkaar hebben geslagen en onze krachten te bundelen, wisten we met vereende krachten deze vormelingendag opnieuw vorm te geven. Zo sloten we rond middernacht deze fijne dag weer blij en tevreden af, in de wetenschap dat het voor herhaling vatbaar is.