Vormelingendag 2014

Dekenale Vormelingendag 2014

Het thema dit jaar: Gevormd voor het leven!

Door en voor jongeren!

Het was weer zo ver. 8 november 2015. De dekenale vormelingendag waar we ieder jaar naar uitkijken om er een onvergetelijke avond van te maken. Zeker de jeugd kijkt er naar uit. Zowel de aanstaande vormelingen als de jongeren die de leiding van de dag voor hun rekening nemen. Want de activiteit is in de loop der jaren uitgegroeid naar een activiteit voor jongeren door jongeren. Daar waar de organisatie de eerste jaren in handen was van volwassenen zijn deze volwassenen steeds meer naar de achtergrond geschoven en heeft de jeugd langzaam het heft in handen gekregen. De spelleiding en de groepsbegeleiding wordt tegenwoordig door jeugd gedaan. Jeugd die in het verleden zelf als vormeling hebben deelgenomen. Het bindende element is niet alleen een samen begeleiden, maar ook een samen zijn. En deel uitmaken van een activiteit die te doen is om een ander, namelijk de aanstaande vormelingen.

Vormelingendag 2014 Vormelingendag 2014
Vormelingendag 2014

Materiaaljacht

Om 16.00 verzamelt zich de voltallige crew in de sporthal. Vlijtig wordt er dan gewerkt aan het opzetten van het spellencircuit. Als haviken duiken dan de jongeren in de materiaalruimte op zoek naar wat allemaal bruikbaar is. Van alles wordt veroverd voor het opzetten van de circuits. Want je moet er wel wat van maken. Dus moet je er snel bij zijn om de meest uitdagende materialen te verzamelen.

Vormelingendag 2014 Vormelingendag 2014
Vormelingendag 2014 Vormelingendag 2014
Vormelingendag 2014 Vormelingendag 2014

Back-ups

Ieder spel wordt begeleid door een jonge spelleider met 2 jonge assistenten. Voor de verantwoording wordt er als back-up een ook volwassene bij gezet. Maar die grijpt alleen in als er iets niet kan wat de jeugd zich bedacht heeft, of als de veiligheid niet gewaarborgd is. Hetgeen niet wegneemt dat bij sport en spelactiviteiten er altijd een blessure kan ontstaan. Gelukkig beperkt het zich in de praktijk doorgaans tot een schaafwond of een verzwikte enkel. En die worden dan weer professioneel en zorgzaam opgevangen door onze trouwe EHBO medewerkers van de EHBO Voerendaal. Al vele jaren staan zij paraat om ieder blessure, hoe klein dan ook, met volle overgave te verzorgen.

Vormelingendag 2014 Vormelingendag 2014
Vormelingendag 2014 Vormelingendag 2014
Vormelingendag 2014 Vormelingendag 2014
Vormelingendag 2014 Vormelingendag 2014

Rooie Koppies…..

Onze jonge spelleiders zijn ieder jaar weer nieuwsgierig met welke jeugd ze aan de slag mogen. Want ze willen hoge ogen gooien met hun groep.  Een voorkeur hebben ze niet. Het lot bepaalt met welke parochie je aan de slag gaat. De jeugd van Voerendaal, die traditioneel goed vertegenwoordigd zijn, zijn een jaartje ouder dan de rest. Want deze parochie vormt als de kinderen op het middelbaar onderwijs zitten. Maar een jaar ouder is geen garantie voor succes. Inzet draait het doorgaans om als je hoog wil eindigen. En dus vuren de groepsleiders hun groepen aan om er voor te gaan. En als een groep eenmaal op stoom is zie je dat niet alleen aan de resultaten, maar ook aan de gezichten. Want een aantal spellen nodigen uit om je flink in het zweet te werken. En bij die kinderen die dat doen zie je hun ”koppies rooier en rooier worden” naarmate de avond vordert. Heerlijk om te zien als de jeugd er voor gaat om er iets van te maken en mooi om te zien dat onze jonge spelleiders alles uit de kast halen om zo veel mogelijk uit hun groep te halen.

Het zangonderdeel

Het thema, ”Gevormd voor het leven”, wordt ieder jaar uitgepakt tijdens het onderdeel zang. Het zingen is onderdeel van het spellencircuit, waar ze in hun eigen groep mee aan de slag gaan. Het is ieder jaar weer verrassend om te zien hoe de vormelingen dat onderdeel oppakken. Zo gauw ze horen dat ze gaan zingen hebben de meesten daar in eerste instantie geen trek in. Maar eenmaal in de zaal waar het zich afspeelt zie je dat er een kentering plaatsvindt. Niet dat iedereen meteen van harte en uit volle borst meezingt, maar naarmate het onderdeel vordert gaan er steeds meer over de streep en groeit het enthousiasme. Het past mooi in het thema en de reden waarom ze er zijn. Ze laten zich vormen. Ze zijn open en ontvankelijk.

Tijdens de afsluitende gebedsdienst wordt het geoefende met allen tezamen gezongen en het resultaat mocht er weer zijn. Zo gaat het ieder jaar. Een aarzelend begin, een groeiend enthousiasme en een bijzondere en pakkende afsluiting in de Kerk. Als je er maar voor kiest om mee te doen.

Vormelingendag 2014 Vormelingendag 2014
Vormelingendag 2014 Vormelingendag 2014
Vormelingendag 2014 Vormelingendag 2014