Zomerkamp 2021 Een andere kijk op de wereld – Dag 1

Nadat we gisteravond al de eerste spullen naar de kampplaats hadden gebracht, ging vanmorgen eindelijk onze kampweek van start. We begonnen zoals gewoonlijk met een eucharistieviering. Deken Bouman luidde volgens goed en oud gebruik op geestelijke wijze ons jaarlijks terugkerend zomerkamp in en gaf ons na afloop de zegen. Dit jaar is het thema van het kamp ‘Een andere kijk op de wereld’ en dit thema werd tijdens de viering al even aangeraakt door te verwijzen naar de vele ontwikkelingen, die nu plaatsvinden in de wereld. In deze roerige tijden is een andere kijk op de wereld geen overbodige luxe. Zo zijn we aan veel veranderingen onderhevig, niet in de laatste plaats door het coronavirus, met alle verstrekkende gevolgen van dien. Wij namen zo bijvoorbeeld alle maatregelen die we dachten te moeten nemen, en durfden het, net als vorig jaar, aan om toch op kamp te gaan.

Dit jaar was er gelukkig meer ruimte, waardoor er geen schaduwkamp meer nodig was en iedereen die wilde, kon daarom wat ons betreft dit jaar mee. Zodoende stond er nu een grotere groep fietsers klaar na de mis. Nadat zij uitgezwaaid waren, vertrok de grootste groep kampleiding al richting Hunsel om daar de kampplaats verder in te richten.

De fietsers vertrokken ook richting de voor ons welbekende kampplaats: de Bekerhof! Dit jaar namen zij, wederom door corona, een andere route, waarmee we Duits landgebied probeerden te vermijden. Al slingerend door alle verschillende dorpjes en gehuchtjes namen ze dus de toeristische route. Ze kwamen onderweg iets meer bergjes tegen en toen ze in Obbicht aan kwamen, waren ze dan ook echt toe aan pauze en hier kwam Silvester onze groep versterken. Gezellig aten ze samen hun lunch en fietsten daarna met het buikje vol weer door. Ze namen hun tijd en fietsten al rustig kletsend verder. 

Op de kampplaats werd ondertussen hard gewerkt. Het hele terrein werd klaargemaakt voor onze groep. Zo werd de ‘tent van samenkomst’ opgebouwd en kreeg de oude vertrouwde vlag van Don Bosco weer een ereplaatsje. Ondertussen werden de bidons gevuld, zodat iedereen een eigen drinkbeker met zijn naam heeft en die zelf kan bijvullen. Dat is niet alleen handig qua afwas, maar ook qua hygiëne. Het werken met een eigen bidon is één van de overblijfselen van het eerste kamp tijdens het coronavirus en wegens het grote succes van vorig jaar, hebben we dat er dit jaar in gehouden. 

Rond twee uur kwamen, volgens het schema, de eerste kinderen al binnen druppelen. De bagage werd meteen over de twee locaties verdeeld. We hebben de jeugd jonger dan 11 jaar in de ene en de jeugd ouder dan 11 jaar in de andere locatie ondergebracht. De groepen eten ’s ochtends en ’s avonds in hun eigen locatie en hebben ieder een eigen keukenploeg en slapen ook in de eigen locatie. De lunch eten we met zijn allen in de frisse buitenlucht en zo proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de corona-regels.

Terwijl de jeugd al begon met het knutselen van de placemats, hoorden we een heus fietsbel-concert klinken en kwam de groep fietsers de kampplaats op rijden. Hun tocht was voorspoedig verlopen. Ondanks dat waren ze wel blij dat ze er waren. In een mum van tijd waren de slaapplaatsen verdeeld en maakte iedereen zijn bed klaar. Als vanzelf liepen ook zij daarna allemaal naar de knutselzaal, waar ze hun eigen placemat maakten. We gebruiken de placemats altijd om de jeugd tijdens de maaltijden te verdelen over de zitplaatsen. Zo leert iedereen met elkaar om te gaan en maak je soms eens een praatje met iemand waar je normaal nooit bij zou gaan zitten. Op de placemat werkt ieder op zijn eigen manier het kampthema uit. Het resultaat was, zoals elk jaar, weer verrassend. 

Na een heerlijk avondmaal was het tijd om de ballonnen te schieten. Normaal gesproken doen wij dit altijd met een blaaspijp, maar ook dit jaar gebruikten we nerf-pistooltjes, omdat dit natuurlijk hygiënischer is. In de ballonnen zitten wereldse slogans verstopt, die we onderweg op billboards zijn tegengekomen. De slogan die je trekt en die dus uit de ‘reclamewereld’ komt, kun je vanuit meerdere kanten bekijken. Je kunt bijvoorbeeld aards gezien kijken, maar elke slogan kan je ook op een hele andere manier wat zeggen in je leven en zo een boodschap voor je zijn wanneer je er een andere (gelovige) betekenis aan geeft. Op veel van wat er in de wereld te koop is, krijg je een andere kijk als je het vanuit de (naasten)liefde leert bekijken. Vanuit dat beeld krijgt zelfs een reclameslogan een andere dimensie. Daarnaast geeft de slogan, die wij schieten door middel van het lot, aan met wie je als maatje de rest van het kamp bepaalde activiteiten doet en welk liedje voor jou bedoeld is. Net als bij de voorgaande kampen is het betreffende thema namelijk in acht liedjes verder uitgediept en deze worden verder uitgewerkt door middel van dans en zullen de laatste dag ten tonele worden gevoerd.

Velen vinden het schieten van de ballon spannend, omdat de inhoud daarvan ook bepalend is voor diegene aan wie jij gekoppeld wordt en dat houdt in dat je die niet op persoonlijke voorkeur zelf uitzoekt. Ook betekent het dat diegene jonger of ouder is dan jij, omdat het juist de bedoeling is dat je elkaar helpt.

Zo was de dag al snel voorbij. We hebben al een eerste dag kunnen genieten van samenzijn. Het is zoals een van de ouderen verzuchtte: “Het eten smaakt op kamp toch altijd lekkerder!” En zo is het: niet alleen het eten is lekkerder, maar ook het samenzijn is beter als je echt met z’n allen samen kunnen zijn . In die zin kijken we uit naar de rest van het kamp! We houden jullie op de hoogte! 

7 gedachten over “Zomerkamp 2021 Een andere kijk op de wereld – Dag 1”

 1. Ja, wat leuk weer om te zien en weer een compliment voor de fietsers, het is toch een hele trip!
  Veel succes gewenst en een lekker zonnetje tijdens het kamp en hopenlijk geen regen!!
  groetjes Marie-Louise

 2. Wow, wat fijn dat deze blog er weer is! Bij voorbaat dank aan alle schrijvers. Maar ook aan alle betrokkenen want het is een heel inspirerend cadeau om er zo bij te mogen zijn. Het enthousiasme en de puurheid spettert van de tekst en foto’s af! Een heel fijn en gezegend zomerkamp gewenst allemaal, deelnemers EN volgers ❤️!

 3. Wat leuk om terug te lezen en wat weldoordacht! Altijd leuk zo een bidon met eigen naam. Meiden heeeel veel plezier en ik hou van jullie

  Voor iedereen ook: veel plezier!

  • Superleuk om de blogs iedere dag te lezen met de prachtige foto’s erbij. Die spreken voor zich. Ik geniet er echt van. Geweldig zoals het weer allemaal geregeld is. Wat zullen de kinderen genieten ( en de volwassenen ook!)

 4. Super leuk weer om de geweldige blogs van jullie te lezen…wat een leuke foto’s weer! En wat staat Tyenna er gevaarlijk op met haar pistool hahaha. Veel plezier allemaal

Reacties zijn gesloten.