Lourdes

Lourdes 2013

Wat doen wij?

Onder de vlag van Huis voor de Pelgrim gaan wij, in samenwerking met de parochies in Heerlen Zuid, met een eigen groep op reis naar Lourdes. We stappen in bij het programma van de Nederlandse bedevaart en maken gebruik van alle faciliteiten die daarbij horen. Toch zijn we echt een eigen groep binnen de hele grote groep Nederlanders die op dat moment naar Lourdes reist. Zo hebben we een eigen avondprogramma voor wie dat wil, zoals de repetities van ons gelegenheidskoortje, en spelen we ook in op individuele vragen van mensen uit de groep, bijvoorbeeld door het samen bezoeken van de winkels of de grot op een rustig moment. We bieden dus een gezamenlijk groepsprogramma, maar ieder is vrij om in- of uit te stappen naar eigen behoefte en kunnen.

Om het gemeenschapsgevoel voorafgaand aan de reis te bevorderen en mensen met elkaar te verbinden, organiseren we altijd een kennismakingsbijeenkomst. Om na de reis het mooie gevoel dat je uit Lourdes mee terugneemt wat langer vast te houden, organiseren we ook een reünie. Onder het genot van een gezamenlijke lunch wordt er dan bijgepraat, herinneringen opgehaald en worden de foto’s en de videofilm bekeken, die samengesteld is uit beelden die tijdens de reis door de vrijwilligers gemaakt werden.

Waarom doen we dat?

Ter ondersteuning en begeleiding van ouderen en zieken, of anderen mensen die wel graag op bedevaart zouden willen gaan maar dit door omstandigheden niet (meer) zelfstandig kunnen of willen doen, gaan wij jaarlijks met een Lourdesgroep op pad. 

Daarnaast biedt deze reis voor de vrijwilligers de gelegenheid om op zoek te gaan naar eigen sterke en minder sterke kanten. Iedere vrijwilliger levert tijdens de reis zijn eigen bijdrage. De één door een luisterend oor te bieden, de ander door te assisteren bij de organisatie. Precies zoals bij alle activiteiten van Chrisko, is het doordoor ook tijdens de Lourdesreis de bedoeling om te zoeken naar jouw eigen plekje in de puzzel. 

Door wie?

Vanuit onze stichting is in 2013 het initiatief gekomen om aan te sluiten bij de Organisatie Limburgse Bedevaart om onze hulp aan te bieden bij de bedevaartgangers naar Lourdes. Onder begeleiding van verpleegkundigen uit onze eigen kring konden volwassenen en jongvolwassenen meereizen om gedurende een achttal dagen te helpen in Lourdes. Dit betekende concreet dat we overal waar nodig hand- en spandiensten verrichtten op aanwijzing van de bedevaartorganisatie. We begeleidden mensen in de rolstoel, maar verleenden ook zorg waar dat nodig was. We zongen met een minikoortje tijdens een ontspanningsmiddag voor de pelgrims en brachten op de heen- en terugreis koffie en thee rond in de trein.

In 2013 was het de eerste keer dat we ons aansloten bij een bedevaart. Je kunt het reisverslag teruglezen en de foto’s bekijken in het fotoalbum. Ook in 2014 waren we weer van de partij en gingen we met een groep van ongeveer twintig vrijwilligers, vaders, moeders, zoons, dochters, vrienden en vriendinnen. De reis werd per trein of per bus afgelegd. In september 2014 werd voor een derde maal naar Lourdes afgereisd. En ook in 2015 waren we weer van de partij.

Het deed ons goed om op deze manier de reis naar Lourdes mogelijk te maken. Toch liet een droom om zelf een eigen groep op de Lourdesreis te begeleiden zich niet verdringen. In 2018 hebben we daarom als nieuw initiatief, na overleg met het Huis voor de Pelgrim en deken Bouman, voor het eerst een eigen groepsreis binnen de Limburgse bedevaart naar Lourdes georganiseerd. Naast een kleine groep begeleiders uit de oudere Chrisko-generatie, betrokken we bij deze reizen ook een groep jongeren. Zo zijn we met drie generaties een week lang met elkaar opgetrokken en hebben samen deze Lourdesreis beleefd. Dat was zo’n mooie ervaring voor alle betrokkenen, dat we in 2019 opnieuw zo’n reis organiseerden. Van beide reizen kun je in de blogverslagen een compleet verslag teruglezen.

Voor wie?

Iedereen die dat wil, kan met ons mee op reis gaan. Aanmelden is nodig en als we u niet kennen, komen we graag langs om kennis te maken om zo te kijken of wij in staat zullen zijn om in uw zorgbehoeften te voorzien.

Wil je meer over deze reis weten, neem dan even contact met ons op.

Wanneer?

In 2020 en 2021 konden we, tot onze grote spijt, door de coronasituatie in de hele wereld, niet naar Lourdes reizen.  In 2022 hopen we, als er voldoende aanmeldingen komen, met een groep pelgrims uit Heerlen en omstreken op reis te gaan naar Lourdes. Voor 2022 is de datum van onze Lourdesreis inmiddels bekend. Van 8 tot en met 13 mei 2022 zullen we op weg gaan naar Maria! Aanmelden kan, al zijn nog niet alle details bekend.

Wil je meer over de Lourdesreis weten, neem dan even contact met ons op.

 

Lourdes bijdragen

Lees hieronder de laatste verslagen van onze Lourdes reizen

 • Lourdesreis 2019 – dag 6

  Lourdesreis 2019 – dag 6

  Vandaag zouden we om 8.30 uur vanuit het hotel vertrekken richting het vliegveld. Dat hield in dat iedereen vandaag op tijd aan het ontbijt verscheen, …Lees verder »
 • Lourdesreis 2019 – dag 5

  Lourdesreis 2019 – dag 5

  Vanochtend werden degenen die dat wilden om 8.30 uur in de Bernadettekerk verwacht en dat betekende dat we al vroeg aan het ontbijt zaten. Voor …Lees verder »
 • Lourdesreis 2019 – dag 4

  Lourdesreis 2019 – dag 4

  Vanochtend konden we een uurtje langer slapen en daarom verschenen we, voor ons doen, uitgeslapen aan het ontbijt. Gisteravond hoorde Ensemble Chrisko dat ze vanochtend …Lees verder »
 • Lourdesreis 2019 – dag 3

  Lourdesreis 2019 – dag 3

  Gisteravond smeerde het grootste gedeelte van onze groep de keel, omdat Marieke haar gitaar en de muziekboekjes tevoorschijn haalde. Zo oefenden we in een uur …Lees verder »
 • Lourdesreis 2019 – dag 2

  Lourdesreis 2019 – dag 2

  In al vroegte werden we gewekt door de geur van vers gebakken croissants. Dat maakte het een stukje makkelijker om uit bed te komen en …Lees verder »