Samen aan de slag

Samen aan de slagJeugdkring Chrisko vindt niet alleen samenwerken belangrijk, maar ook samen werken. Samen aan de slag gaan en onze talenten inzetten daar waar het nodig is. Samen klussen, zagen, handwerken, koken of het volgen van een workshop. Leren van elkaar. De gewone alledaagse dingen samen oppakken vanuit een andere visie. Ook Sinterklaas surprises kun je hier terugvinden. Soms maak je die alleen en soms heb je wat hulp, maar genieten van het resultaat doe je samen.

Samen de schouders onder dingen zetten zodat ook de vreugde van een mooi resultaat gedeeld kan worden. Want zoals iedereen weet, gedeelde vreugde is dubbele vreugde.

Naast de bovengenoemde dingen doen we ook nog wel eens iets anders. Wil je lezen wat dan? Klik dan hier voor een verslag van:

Appelsplukken

Zagen

Al het materiaal dat door Jeugdkring Chrisko wordt gebruikt wordt voor het allergrootste gedeelte zelf gemaakt. Een van de groepen die daar zeer actief mee bezig is, is onze zaag groep.

Iedere woensdag avond zijn zij actief met het zagen, lijmen en schuren van divers werkjes welke gebruikt worden in scholen of als geschenkje na een gezinsmis.

Weer of geen weer, warm of koud, de groep weet het telkens weer klaar te spelen om een pracht resultaat neer te zetten. Ook voor de inwendige mens wordt op die avonden uitstekend gezorgd.

Koken

KokenDe puzzel is pas compleet als je lekker kunt koken. Massa’s mensen gaan op kookcursus om de kneepjes van het vak te leren. Bij ons kun je niet alleen leren handwerken, maar tegelijkertijd ook leren koken. Hier worden leuke en natuurlijk heerlijke recepten uitgeprobeerd en met smaak door alle meisjes geproefd. Deze recepten kun je terugvinden op onze website. Tijdens de kookdagen leer je onder leiding van een echte kok de juiste ingrediënten te gebruiken en iedere maaltijd op smaak te brengen.

Kijk hier voor lekkere recepten.

Klussen

Gemeenschapsvorming

De klussen zijn eigenlijk een middel voor gemeenschapsvorming. Ze dienen om de kerkgemeenschap op te bouwen en zijn vormend voor het karakter van de (jonge) klusser. Deze klussen zijn leerzaam voor het verdere leven van de jongere in hun rol als man, vader en echtgenoot. Zij doen dit onder leiding van ervaren klussers en doe-het-zelvers. Het samen klussen bindt daardoor jong en oud. Het klussen is een zinvolle tijdsbesteding en geeft zin en betekenis in het leven van zowel de oudere als de jongere klusser. Tegelijkertijd houden we jongeren zo van de straat. Want terwijl we samen met de jongeren op weg zijn, trekken we niet alleen samen met hen op maar proberen we elkaar ook wederzijds naar een hoger plan te trekken.

Zo leren we een hele hoop van elkaar. We krijgen zicht op de aanpak en uitvoering van een bepaalde klus. De planning, de keuze van de materialen, de manier van werken, wat te doen als je tegen onvoorziene problemen aanloopt en omgaan met elkaar. Door samen te werken leer je te communiceren en te overleggen met elkaar wat het werk ten goede komt. Ook het doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen wordt al werkende gestimuleerd. Beiden kunnen zichzelf ontwikkelen en hun eigen gaven en talenten ontdekken. Al doende krijgen de jongeren zicht op het hele proces dat betrekking heeft op een klus, op zichzelf en op elkaar. Ze doen ervaring op die in het latere leven goed van pas zal komen.

Daar waar we heen gaan, dragen we door onze manier van werken Gods boodschap uit. We zijn ons ervan bewust dat we Zijn visitekaartje achterlaten.

De juiste man op de juiste plaats

Gaandeweg zien we dat niet elke jongere geschikt is voor elke klus. Denk aan fysieke mogelijkheden, aanleg, concentratie of leeftijd. Niet iedereen kan hetzelfde, wil hetzelfde en moet hetzelfde doen. Degenen die verantwoordelijk zijn kijken met onderscheiding per klus naar eer en geweten en met zorg, welke jongeren er worden uitgenodigd om hun schouders onder een bepaalde klus te zetten en welke niet. Zo houden we ook rekening met de thuis situatie van de jongeren en proberen te kijken naar wat elke jongere nodig heeft om zich te kunnen blijven ontwikkelen.

Vele handen maken licht werk

Vele handen maken licht werk is ons uitgangspunt. Want door de handen in elkaar te slaan zijn we in staat om samen een klus te klaren die in je eentje niet voor elkaar had gekregen. Zo krijgen we ook zicht op de wederzijdse aanvulling en leert ieder dat hij de aanvulling van de ander ook hard nodig heeft, want 1 + 1, wordt 2. De wederzijdse aanvulling is hard nodig om een klus tot een goed einde te brengen.

Handwerken

HandwerkenHet handwerken is een steeds terugkerende activiteit die op zaterdag gehouden wordt.

De bedoeling is dat zij o.a. leren om te gaan met naald en draad omdat dit vaak op school en thuis niet meer geleerd wordt. Uitgaande van allerlei thema’s worden diverse werkjes gemaakt. Ieder meisje geeft op eigen creatieve wijze invulling aan haar werkstuk. Aandachtspunten op deze dag zijn luisterbereidheid, zorgvuldigheid, geduld, overleg en doorzettingsvermogen. De gemaakte werkjes, foto’s en beschrijvingen kun je terug vinden op deze site.

Werkjes kun je hier bekijken en zelf maken! Klik maar

Workshops

WorkshopsVoor de Jeugdkring organiseren we diverse activiteiten waar iedereen aan kan deelnemen. Dit zijn bijvoorbeeld workshops of andere doe-activiteiten waarvan de resultaten een (mogelijk financieel) steentje kunnen bijdragen voor onze Jeugdkring. Een voorbeeld van zo’n activiteit is b.v. het maken van leuke handtassen of het bakken van overheerlijke krentenbroden.

Heb jij ook een leuk idee voor een workshop of kun jij op een andere manier een steentje bijdragen aan onze Jeugdkring, laat het ons dan weten.

De volgende workshops zijn al uitgevoerd:

Workshop Edelstenen van Hildegard van Bingen

In het fotoboek vind je een impressie terug van:

Het maken van een Kerstkrans 

Het maken van een Paasstukje

Een beschrijving voor het zelf maken van:

Het maken van een naaikistje