Nepal

Stichting Jeugdkring Chrisko is voor het eerst in 2016 naar Nepal getrokken om in het armoedige Thali een onveilig geworden basisschoolgebouw weer geschikt te maken als school. De groep ging namens de stichting Himalayan Care Hands, eveneens uit Heerlen. Onder de noemer van 30 Handen Helpen Nepal is er een groep van onze Jeugdkring naar Nepal vertrokken om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken. Er werd gegraven, geschopt, gesjouwd, cement gemaakt en gestort. En aan het einde van de werkweken was de school weer aardbeving bestendig gemaakt. Het complete verhaal van de 2016-reis kun je lezen via de blogberichten die dagelijks door de groep geschreven werden.

In 2017 zijn opnieuw 30 helpende handen naar Thali gereisd. Deze keer gingen ze, samen met de lokale jeugd en steeds meer volwassen helpende handen, aan de slag met een grote keermuur bij het dependance van de basisschool. Door de keermuur kunnen verschuivingen en verzakkingen voorkomen worden, die kunnen ontstaan als gevolg van aardbevingen. Ze werkten samen met iedereen die zich aandiende en er werd heel veel werk verzet. Het resultaat van al dit werk was dat er behalve een keermuur ook een schoolplein ontstond bij de oudste boom van het dorp. Verder werd in 2017 het dak van de basisschool omheind, waardoor dit veilig werd voor gebruik voor de schoollunch, werd elektriciteit aangelegd in de lokalen en werden muren gewit. Ook van deze reis kun je de dagelijkse blogs nog teruglezen.

In 2018 gaat de groep opnieuw naar Thali, dit keer met 32 Nederlandse helpende handen. En natuurlijk zullen zich in Nepal weer vele helpende jongerenhanden aansluiten, want steeds meer jongeren en volwassenen uit het dorp voelen zich geroepen om hun steentje bij te dragen. Dit jaar zal er gestart worden met de bouw van een middelbaar schooltje. Op die manier kan over twee jaar gerealiseerd worden dat de kinderen die de basisschool verlaten, niet terug hoeven vallen in de landbouw of het huishouden, maar verder aan hun toekomst kunnen bouwen. Het middelbaar onderwijs in Nepal duurt drie jaar en hiermee worden de kansen op een baan of op beroepsonderwijs enorm vergroot. 

De groep, die vooral uit jongeren bestaat, is dringend op zoek naar sponsors die deze actie financieel willen ondersteunen. Iedere bijdrage is welkom, particulier en vanuit stichtingen of bedrijven! Een bijdrage voor het project van 2018 (en 2019) kan overgemaakt worden op rekening NL95 INGB 0001 2007 22, ten name van Jeugdkring Chrisko, onder vermelding van 'bouw Thali'.

Wie graag wil overmaken met belastingvoordeel, kan het geld ook rechtstreeks storten naar Himalayan Care Hands 
BIC: RABONL2U IBAN: NL78RABO0138257698

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Wil je iets meer lezen over de achtergrond van onze Nepal activiteiten en Himalayan Care Hands lees dan op deze pagina.

Wil je alles over Nepal blijven volgen, houd dan de Nepal blog pagina in de gaten of kijk op onze Facebook pagina.

 

Laatste Nepal Berichten

 • Brancardiersvereniging voor Nepal

  Brancardiersvereniging voor Nepal

  Al vele jaren gaan wij met Chrisko naar Lourdes om de pelgrims te helpen tijdens de Limburgse Lourdesbedevaarten. Met uitzondering van de vorige twee keer, …Lees meer »
 • Schrijven voor Nepal

  Schrijven voor Nepal

  Zijn jullie inmiddels ook door de notitieboekjes heen? Dan hebben jullie geluk! Wegens het doorslaande succes van de vorige keer, zijn ze terug van weg …Lees meer »
 • Tellen voor Nepal

  Tellen voor Nepal

  Langzaamaan begint het al een echte traditie te worden om jaarlijks onze handen uit de mouwen te steken tijdens de balansdag van boekhandel Standaard in …Lees meer »
 • Nepalreis 2020 – Eerste brainstormsessie

  Nepalreis 2020 – Eerste brainstormsessie

  “Nepal 2020..? Ja hoor, dat staat alweer in de planning. Twee weken geleden ging de kogel door de kerk en inmiddels is én ons team, …Lees meer »
 • Verslag sponsors Nepalreis 2019

  Verslag sponsors Nepalreis 2019

  Zoals ieder jaar hebben we ook dit jaar een verslag voor onze sponsors gemaakt waarin een samenvatting staat van de technische en maatschappelijke resultaten van …Lees meer »