Tafelkleed en loper

Omschrijving:

We maken een tafelkleed en een loper om over het tafelkleed heen te leggen. De loper wordt aan de hand van een thema, bijvoorbeeld Pasen, op een creatieve en gepaste wijze versierd.

Benodigdheden:

Stof voor tafelkleed en loper:
Goed te wassen, stevige, mooi vallende stof.
Bijvoorbeeld gordijnstof van Kwantum of damast verkrijgbaar bij de Oliemolen.
Meet de maat van de tafel en tel hier voor zowel de lengte als de breedte 40 cm bij. Het tafelkleed hangt zo aan iedere kant ongeveer 20 cm over de rand van de tafel.
Voor de loper kan gekozen worden voor een afwijkende kleur.
Een effen stof heeft het voordeel dat je het erna beter kunt versieren.

Stof loper:
22 cm exclusief de zomen, dus ongeveer 25 cm breed.
Let op: dat de stof minimaal 1.40 m breed is, want de breedte van het stof wordt de lengte van je loper!
Grote drukkers
Materiaal om te versieren; knopen, vilt, kralen, borduurgaren, etc…

Werkwijze:
Het tafelkleed wordt netjes op maat geknipt en omgezoomd door middel van een dubbele zoom, waardoor je geen rafels meer ziet aan de binnenkant.
De loper wordt eveneens op dezelfde wijze omgezoomd. Je kunt ervoor kiezen om de korte kanten van de loper in een punt te laten uitlopen (zie foto)
Op de loper bevestig je naar eigen fantasie versierselen van vilt, kralen of andere materialen. Deze versierselen worden door middel van een grote drukker vastgemaakt op de loper. Zo kun je de loper wassen in de wasmachine en de versierselen wisselen en aanpassen naargelang de feestdag die je viert.

Doel:
Kinderen leren op een eenvoudige manier stof te meten aan de hand van een bestaand oppervlak. Ze krijgen door dit werkje ervaring en handigheid in het omgaan met de naaimachine en leren zo de basistechnieken: stikken en zomen. Ze leren naden te maken en hoe ze hoekjes kunnen afwerken.

Ze leren hun eigen fantasie te gebruiken en in te zetten.